Akkumulátorok alapfogalmai

Munka- és balesetvédelem

- Az indítóakkumulátorokban található elektrolit hígított állapotban is erősen maró hatású, így ha folyadékutántöltés esetében védőeszközök használata kötelező!

- A bőrünkre csöppent savat folyó vízzel (vagy lúggal: szódabikarbóna) azonnal semlegesítsük!

- Ha az elektrolit szembe kerül, bő vizes öblítés után azonnal forduljunk orvoshoz!

- A szervezetbe került elektrolitot vízitatással azonnal hígítani kell, a többi a szakorvos feladata.

- Az akkumulátor töltésekor robbanásveszélyes durranógáz keletkezik, ezért azt csak jól szellőző helyen szabad tölteni. A töltésre kijelölt helyiségben dohányozni tilos!

- Akkumulátor töltésekor a polaritásokra fokozottan figyelni kell.

- Mindig először a kikapcsolt töltőberendezést csatlakoztatjuk az akkumulátor saruira és csak azután kapcsoljuk be a töltőberendezést.

- Az akkumulátorral végzett munkák esetén fém karóra, gyűrű, fém nyaklánc viseletét kerüljük!

- Az akkumulátor ki és beszerelésekor különösen figyeljünk oda, hogy nehogy összezárjuk a két kivezetést.

- Az akkumulátor kiszerelésekor először mindig negatív sarut szereljük le, majd utána a pozitívat.

- Az akkumulátor beszerelésekor mindig a pozitív sarut szereljük fel először, majd utána a negatív sarut.

- Ki és beszereléskor kerüljük a telep billentését!

_______________________________________________________________________________________

Fogalmak

Áramforrás: Olyan készülék, amely valamilyen befektetett energia árán állandó feszültségkülönbséget létesít. Az akkumulátorok ún. szekunder vegyi áramforrások, mert a működésükhöz először egy másik áramforrásból fel kell tölteni őket.

Kapacitás: Az akkumulátor időbeli terhelhetőségét kifejező szám. Mértékegysége az [Ah]. A kapacitásra példaként megadott 60Ah (elméletben) azt jelenti, hogy az akkumulátor +25°C-on, a névleges kisütő áramával terhelve a kisütési határfeszültség eléréséig 60Ah kapacitás leadására képes. Vagyis a érthetőség végett nagyban leegyszerűsítve, beszédesebben, 3A-t 20 órán keresztül. A terhelő áram növelésével ez az érték jelentősen csökkenhet, a terhelő áram csökkentésével ez az érték növekedik. A hőmérséklet is hatással van a kapacitásra; 0°C már csak a névleges érték 70-°át, -20°C-on pedig csak a névleges érték 40%-át ‘tudja’ az akkumulátor.

Indítóáram: Az az áram, amit az akkumulátor -18°C hőmérsékleten le tud adni. Hazánkban három féle mérési módja van Msz-IEC, DIN és SAE.  Ezek egymás között jó közelítéssel átszámíthatóak:  SAE/DIN=1.61   Msz/DIN=1.15  SAE/Msz=1.4

Belső ellenállás: Az áramforrás ellenállását nevezzük így. Értéke függ a telep töltöttségétől. Inkább számítható, mint mérhető érték. Általános értelemben, minél kisebb, annál jobb.

Önkisülés: Az akkumulátor terhelés nélküli töltöttség vesztése adott időegység alatt. Gyártmány, töltöttség és hőmérséklet függő, de többnyire a belső ellenállás megnövekedésével nő egy akku önkisülése is..

Desztillált víz: Az oldott ásványi anyagoktól lepárlással megtisztított víz.

Elektrolit: itt: kénsav vizes oldata

Savsűrűség: Az indítóakkumulátor töltöttségére és fagyállóságára jellemző érték.

Akkumulátor élettartam: A gyártmányon kívül befolyásolják még az üzemi körülmények és a karbantartottság is. A második kritériumnál fontos tényező a mély-kisütések száma és a túltöltés is, amelyek egymástól függetlenül is nagy mértékben redukálják az akku élettartamát.

Kisütési határfeszültség: Az a feszültség ami alá nem eshet az akkumulátor feszültsége annak tartós károsodása nélkül. Cellánként 1.75V, 12V-os akkuknál 10.5V.

Energiamérleg: Az akkumulátor szempontjából a ki és befolyó áramok viszonya, melyeket meghatároz a fogyasztók teljesítményigénye és a generátor töltőárama. Például egy utólagosan  beszerelt ülésfűtés áramfelvételét már a gyári generátor feltétlen nem képes kiszolgálni, így pedig az utólagos fogyasztó járó motornál is az akkumulátor töltését fogyasztja, annak teljes lemerüléséig.

Szulfátosodás: Az akkumulátor kisütésekor az ólom és ólomoxid hatóanyagok ólomszulfáttá alakulnak. A kisütés befejezésekor a porózus szerkezetű kiinduló anyagokból finom szerkezetű, primer ólomszulfát keletkezik. A lemerült telepben ez a finom szerkezetű anyag elkezd átkristályosodni és egyre nagyobb kristályok alakulnak ki. Ez a szekunder ólom szulfát. A visszatöltés során csak a kristályok felső részén maradt primer ólom szulfát alakul vissza, tehát jelentős rész bezárva maradt; emiatt az áramforrás kapacitása csökken.

Cellazárlat: Lehet a szulfátosodás direkt és indirekt következménye is. Cellazárlat esetén az akkumulátor -legalább- egy cellájában rövidzárlat keletkezik, ezért az akku árama -elméletileg- ugyan nem változik, de  a kapocsfeszültsége a zárlatos cellák feszültségével csökken. Pl.: egy zárlatos cella esetén az akkumulátor névleges kapocsfeszültsége  (a 12V helyett) csak 10V lesz.

Varászszem: Az akkumulátor 1 cellájának (2V) állapotáról ad tájékoztatást. Emiatt egy kifogástalanul működő varászszemmel rendelkező akkumulátornál szélsőséges esetben akár az összes többi cellája cellazárlatos is lehet. Minden igényt kielégítő, messzemenő következtetések levonására teljesen alkalmatlan.

Átmeneti ellenállás: Jellemzően villamos csatlakozási pontoknál előforduló mechanikai, és/vagy oxidációs okból bekövetkező hibajelenség. Elkerülésére célszerű szilárdan rögzíteni a villamos csatlakozási pontokat, illetve csatlakoztatás után , különböző savmentes zsírokkal, vagy pólusvédő anyagokkal bekenni a környezeti hatásnak kitett villamos csatlakozási pontokat.

_______________________________________________________________________________________

Az akkumulátorokkal szembeni általános követelmények

- Nagy fajlagos energiatároló képesség

- Nagy fajlagos indítóáram

- Relatív kis méret

- Tölthető legyen

- Szélsőséges környezeti viszonyokat esetén is képes legyen az elektromos jellemzőit leadni

- Csekély karbantartási igény

- Kis önkisülés

- Mélykisülés tolerancia

- Újrafelhasznáhatóság

- Persze meg lehet még említeni ilyen közhelyeket, hogy hosszú élettartam, olcsó gyárthatóság, stb. de ezek már sokkal inkább a gyártó cég filozófiájától függő dolgok.

_______________________________________________________________________________________

A mélyebbre ható hasznos vásárlási, karbantartási és üzemeltetési részletekkel pedig a következő cikkek foglalkoznak.

— Becseit & Geree

_______________________________________________________________________________________

A cikkel vagy a témával kapcsolatosan felmerülő kérdéseket és/vagy hibajelzéseket az alábbi fórumtopikban tehetitek fel: Elektromos témák