Bejárat > Blog - tematizálatlanul > Alapjáratra optimalizálás

Alapjáratra optimalizálás

2018. szeptember 26.

Gondolkodtatok már az autók számának meredek emelkedése és a benzinmotorok feltöltésének (akár tervezett, akár nem tervezett) kapcsolatán? 30 évvel ezelőttig az alapjárat még csak arra szolgált, hogy a menet közben, amikor épp egy pár másodperces pirosat kapunk, ne álljon le a motor. Több funkciója nem igazán volt. Manapság olyan mennyiségű autó kerül újonnan forgalomba, hogy a régiek nagyon meredeken veszítenek az értékükből. Ennek két következménye van.

  1. Az egyik, hogy egyre könnyebb (anyagilag) egy autót megvenni, és ma már egyre természetesebb, hogy mindenkinek saját autója van, akár családon belül is.
  2. A másik pedig, hogy eme autók egyre inkább válnak napi használatú autóvá. Ergo, egyre csak gyarapítják a mindennapos, végeérhetetlen dugókat.

Egy közönséges reggel

Egy közönséges reggel

És hogy kapcsolódik a közlekedési dugó a turbo-s motorokhoz? A szívó(benzines) motoroknál, ha teljesítményt szeretne az ember kiszedni belőle, azt bizony forgatni kell. Ha magas fordulatra van optimalizálva, akkor a kisfordulati, és alapjárati tulajdonságai elromlanak. De egy átlag embernek a napi, akár órákban is mérhető, dugóban ácsorgásban - a pár másodperces piroslámpánál megálláshoz képest - nyilván igénye lesz a komfortos várakozásra. Tehát ne csak csendes, de vibárciómentes is legyen az autó állás közben. Ez viszont óhatatlanul is azt vonja magával, hogy észrevétlenül, de kiemelt fontosságúvá vált az alapjárat. És az autógyártók nem csak a katalógusbéli lóerő-versenyre, de az alapjáratra is elkezdték optimalizálni a motorjaikat.

A nyugodt alapjáratot biztosító szelepvezérlési szögek viszont nem alkalmasak magas fordulati teljesítményre. És mivel a turbo-s motorok eleve alacsonyabb fordulatúak a szívó társainál, így akár tudatos, akár véletlen, de így kezdett el összefüggeni a nyugodt alapjáratra optimalizált motor a modern feltöltött benzinmotorokkal…

– Geree –

Gergely Blog - tematizálatlanul ,

Hozzászólások lezárva