Bejárat > Blog - tematizálatlanul > Zsákfuratok folyadék-mentesítése

Zsákfuratok folyadék-mentesítése

2018. augusztus 10.

Egy elég rövidke szösszenettel jövök ma. Tegnap épp egy, az előző változathoz képest új módosításokat tartalmazó, másik hengerfejet tettem át az autómra. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy arról még nem írtam, miért elengedhetetlen a blokkban lévő, hengerfej-csavarok számára készített zsákfuratok teljes folyadék-mentesítése összeszerelés előtt. Illetve rögtön pontosítanék is: ez nem korlátozódik a hengerfej-csavarok furataira. Minden olyan csavar zsákfuratára igaz, amely csavar nagyterhelésű. A kisebb terhelésűekre is igaz, de ott a kisebb meghúzási nyomaték miatt jobban érződik, hogy gond van. Egy hengerfejcsavarnál, ahol akár 150-200Nm-es meghúzási nyomaték is simán előfordulhat, nem érzi az ember, ha valami elakadás van.

Nos, ha folyadék kerül egy zsákfuratba, és elkezdjük meghúzni a csavarokat, akkor a folyadék közel sem biztos, hogy a csavar és a furat menetei között képes távozni a furatból. És mivel a folyadékok összenyomhatatlanok (ami ilyen formán nem igaz, mivel nagyon kis mértékben összenyomhatóak, de ez itt most nem lényeges a probléma szempontjából), ezért ahogy húzzuk meg a csavart, úgy nő a furatban a csavar szára előtt a nyomás. És amikor a bent lévő légnemű közeg összenyomódott/távozott, és már csak a folyadék marad a furatban, akkor a csavar továbbhúzásával óriási nyomások alakulnak ki az üregben. Ennek a nyomásnak a nagyságrendjét mindenki próbálja maga elképzelni, ha azt mondom, hogy ez a nyomás simán megrepeszt egy fém öntvényt.

Lássunk egy pár képet, illusztrációként:

Blokkrepedés

Repedés befelé

Repedés kifelé

Repedés kifelé

Repedés a főcsapágynál

Repedés a főcsapágynál

És mivel tudjuk, hogy az öntöttvas (javító)hegesztése elég problémás, meglehetősen speciális technológiát igényel, ezért elég kellemetlen összeget vonhat maga után egy felelőtlenül ki nem tisztított furat. Szóval csak körültekintően.

– Geree

Gergely Blog - tematizálatlanul

Hozzászólások lezárva