Bejárat > Ínyencségek > Lamborghini Riva Aquarama

Lamborghini Riva Aquarama

2013. október 9.

Egy kicsit rendhagyó cikket hozok, amely bár nem autós, hanem hajós vonatkozású, de mégis az oldal témájába is vágó ínyencség. A Riva név nagy valószínűséggel csak a hajós érdeklődésű embereknek mond sokat, nekik viszont sokat. Ez talán olyan, mint a Bugatti az autók között. Kis darabszámban, egyedileg gyártott, megtestesült luxus. Egyébként az a stílus, amiben készültek, talán joggal nevezhető a mai yachtok elődjének. Ez a luxushajó a maga letisztultan elegáns formavilágával a legendás Ferruccio Lamborghini-t is megérintette: csináltatott egy olyan hajót, amibe ő adta a a hajó szívét…

Lamborghini Riva Aquarama

Lamborghini Riva Aquarama

Maga a hajó 1968-ban készült el, így per ma, 2013-ban már 45-ik életévét tölti. A hajó életútja Ferruccio Lamborghini 1993-as halálával szintén megtört. Sokáig senki nem tudott a hajó hollétéről és egy ismeretlen helyen porosodott 17 évig, szebb időket remélve. Egy híres Riva-gyűjtő, Sandro Zani azonban néhány éve rábukkant a kincsre és restauráltatta. A munka három éven át tartott, a restaurátorok sok időt töltöttek a Ferruccio Lamborghini Múzeumban, ahol áttekintették az összes hajót érintő dokumentációt, így lett a leghitelesebb a felújítás. A hajó 2013-ra visszakapta a megérdemelt régi fényét és csillogását.

És hogy mi a hajó vonatkozása az oldalhoz? Hát megmutatom: egy Lamborghini névvel fémjelzett hajót nem hajthat egy akármilyen motor. Így nem is akármi hajtja, abból is rögtön kettő… ;-)

Két darab V12-es Lamborghini motor

Két darab V12-es Lamborghini motor

A hajó erőműveiként szolgáló két darab V12-es még a klasszikus, mondhatni OldSchool stílusban készült, hengerenkénti karburátoros megoldással. Így összesen 12db ikerkarburátor eteti a 2db motort. Egy ilyen motor behangolása egy igazi gyönyörű feladat, minden karburátorral lelkesen foglalkozó ember a fél heréjét odaadná, ha egyszer egy ilyen közelébe juthatna. :-)

A hajó szívéről egy pár részlet. A két motor ellentétes forgású, és valószínűleg a hajóban való használat végett másképp hangolt vezérlés által a motor maximális teljesítménye szokatlanul alacsonyan, 5000-nél van. Ez persze egy erősen nem hanyagolható részletet jelent a mérleg másik oldali serpenyőjében: a maximális nyomatéka 1500-as fordulattól elérhető. A motorok egyébként egyenként is 350 lóerősek, így párban pedig könnyen kiszámolható: 700 lóerő vonható hadrendbe. A különlegességéből fakadóan persze a hajó menetteljesítményei is említésre méltóak: 48 csomó, ami átváltva biz’ majd’ 90km/h-s sebességet jelent. Ez 8 csomóval, vagyis közel 15km/h-val több, mint az akkori leggyorsabb, a nagy lökettérforgatú V8-as motorokkal szerelt Rivá-k. Ez a leggyorsabb Riva Aquarama a Földön. És ha mondjuk átgondolatlanul véletlenül megmosolyognánk ezt a 90km/h-s sebességet, hisz a Dunán menetrend szerint közlekedő, jóval nagyobb, és egyébként gyengébb szárnyashajó utazósebessége is 60km/h, a végsebessége pedig 65km/h, akkor azért gondoljunk arra, hogy a hajó elkészültekor 1968-at írtak. Amikor még a nyugat-európai átlagautók átlagteljesítménye talán 40 lóerő körüli lehetett és az akkori autók között is kiemelkedőnek számított az az autó, ami már 130-140 körüli végsebességet tudott - aszfalton. És nem vízen. És mérjük ezt a 90km/h-s sebességet ahhoz is, hogy akkortájt egy átlagos motorcsónap talán 30km/h-s maximális sebességet tudhatott. Ez a hajó pedig nem mondható még kicsinek sem. S nem utolsó sorban, a nem versenycélú hajóknál ezt a sebességet szerintem még ma sem sok hajó tudja átlépni…

És azért képzeljük oda azt a hangot is. Karburátoros V12-es motort szerintem nem sokan hallhattunk még/már, de egy jófajta VFTS Ladát még igen. Na, azt a négyhengeres hangot kell megszorozni hattal, hogy kiadja a 24 henger libabőrösítően gyönyörű hangját… :-)

És végül még két kép a hajóról, mert megérdemli, hogy a világ fejet hajtson a gyönyörűsége előtt…

Lamborghini Riva Aquarama

Lamborghini Riva Aquarama

Lamborghini Riva Aquarama

Lamborghini Riva Aquarama

További gyönyörű képek és infók az alábbi oldalakon találhatóak:

http://rivalamborghini.com/UK/rest.html

http://rivalamborghini.com/downloads/NautiqueRivaLamborghini.pdf

http://rivalamborghini.com/downloads/GTO0213%20Riva-Lamborghini.pdf

http://www.riva-world.com/

– Geree –

Gergely Ínyencségek , ,

Hozzászólások lezárva