Dugótörés…

2011. július 29.

Miután szépen összeállt a 11,5–re növelt sűrítési viszonyú motor (a gyári 9,5), tesztelgettem. A legnagyobb problémát a beállítás során a precíz, kopogási határt lekövető, pontos előgyújtás beállítása jelentette.

A megváltozott mechanikai részletek miatt a gyári motorhoz kitalált előgyújtásgörbe nagyon nem passzolt az új motor kívánalmaihoz. Ha úgy állítottam be, hogy sehol sem csöröghessen be, akkor nagyon gyenge volt alul. Ha úgy állítottam be, hogy alul jó legyen, akkor durván becsörgött a tetején; és nem mellesleg még beindítani is alig lehetett a túl nagy alapelőgyújtás végett.

Természetesen, mivel új vizeken eveztem, ezért óhatatlanul is követtem el hibát, többször becsörgött a motor. Aztán a próbálkozások közben egyszer csak rossz sejtés fogalmazódott meg bennem, habár nem volt semmi kézzel fogható tünet. De egyszer, amikor valami más miatt volt apropója, rászántam magam és kivettem a motort, majd szétszedtem. A sejtésem sajnos beigazolódott…

Letört gyűrűgát

Letört gyűrűgát

Első pillantásra, míg meg nem néztem közelebbről, nem is értettem, hogy ez most mi ez? Aztán megláttam a repedést. Aztán megfogtam a fényes részt és a kezembe maradt. Persze azonnal szaladtam megnézni blokkot, hogy vajon a frissen fúrt, hónolt blokkomat is sikerült-e össze karistolnom, de szerencsére semmi.

Ezt követően megnéztem közelebbről a töret felületét, és biza zárványos volt, nem is egy helyen…

Zárványok

Zárványok

Ez persze nem vigasztalt, mivel a tünet tipikusan a nagysűrítésű és/vagy feltöltött sportmotorok tünete, még ha a többi dugónak a zárványtalanság végett semmi baja sincs. Ha nem lett volna zárványos, jó eséllyel semmi baja se lett volna az önhibámból előfordult becsörgések végett, de hát azt, hogy egy dugó zárványos-e, előre sajnos nem lehet megállapítani. Illetve röntgennel és hasonló labor vizsgálatokkal talán, de hát ilyen kinek van otthon…?

Szóval egy dugót lenulláztam, kezdhettem utánajárni, hogy hol kapok ilyet és ráadásul csak egy darabot…

– Geree –

Tetszik? Véleményeznéd? Netán kérdeznél?
Itt megteheted!

Gergely 2010.01 - Fiesta XR2 - Geree , , ,

Hozzászólások lezárva